Monday, June 23, 2008

film Indonesia, Drama Movie

movie Ayat-Ayat CintaAdapted from Habiburrahman El Shirazy’s novel Ayat Ayat Cinta
Synopsis:
Fahri bin Abdillah (Fedi Nuril) is a poor, intelligent student who wins a scholarship to complete his graduate degree at Egypt’s esteemed Al Azhar University. Very disciplined and dedicated by nature, Fahri embraces his life in Cairo, completing his studies and translation of religious books with full enthusiasm, exactly according to pre-determined targets.
Only one goal is left unattempted: the pursuit of marriage.For Fahri is innocent and pure, and doesn’t believe in the concept of relationships prior to marriage. He is inarticulate and shy around women. All his life, only two women have been close to him – his mother and grandmother.

Life changes drastically in Egypt for he suddenly finds himself surrounded by four beautiful, distinctly different women.

Maria Girgis (Carissa Putri), a shy, open-minded Coptic-Christian neighbor who is attracted to the teachings of the Holy Al Quran, finds herself falling in love with Fahri (a fact she only reveals to her diary).

Nurul (Melanie Putria), a student at Al Azhar like Fahri, is the Muslim daughter of a renowned Indonesian cleric. Fahri feels unworthy of her and thus ignores his feelings for her, leaving her confused and guessing.

Noura (Zaskia Adya Mecca), an abused Egyptian neighbor, develops strong romantic feelings for Fahri, who in turn simply sympathizes with her situation. His romantic rejection destroys her and eventually leads to a false accusation of rape

Aisha (Rianti Cartwright), a German Turkish student in Cairo haunts Fahri with her beautiful eyes. Following an incident on the metro where Fahri defends her against narrow minded bigoted Muslims, both immediately develop feelings for each other

As the story unravels, the protagonist makes the audience face the daunting decisions he himself faces, and forces us to marvel at his undying loyalty to the true ideals of Islam as he ultimately makes the choice of a lifetime

Go n watch


The Incredible Hulk assumes that audiences already know the character and his back-story: following an accident involving gamma rays, scientist Bruce Banner becomes the raging super-powered, green-skinned monster The Hulk whenever he gets angry. Of course the U.S. military in the guise of the corrupt General Ross (William Hurt) - who also happens to be the father of Banner’s girlfriend, Betty - is interested in getting their hands on the Hulk and using his blood to manufacture a new breed of super-powered soldiers. Banner becomes a fugitive, hoping to find a cure for his condition before Ross and the U.S. military industrial complex can get their hands on him. In that sense it is more of a sequel than a remake than some of the “let’s give it another shot” talk may have let on.

The story kicks off in Brazil where Banner works as a manual laborer at a bottling plant, trying to find a cure and learn Portuguese in his spare time. Soon however crack U.S. commandos led by Tim Roth with a permanent five o’clock shadow are on Banner’s case. He escapes – narrowly – in an exciting foot chase on top of rooftops in a densely populated Brazilian slum, an interesting and exotic choice that makes a change from your standard Hollywood action movie locales.

Things must come to a head however. Banner must find a cure and he soon finds himself back in the States where the Hulk faces off against the U.S. military in a thrilling show-off on a university campus that may lack the scope of a similar fight in the first movie, but which is emotionally more involving.

This time Roth’s character has however been injected by super-soldier juice and is well on his way to becoming The Abomination, an over-sized monster against which the Hulk faces off in a no-holds barred epic battle at the movie’s climax.


Kg Balun




Sem 2 bermulalah pengalaman kami memulakan perjalanan hidup di umah sewa... umah kami 2 tingkat n semua bilik kat atas... menghadap tasik balun... tasik kerw lombong??? jiran kami berhadapan bdk kelas dke2b n jiran sebelah kanan yg anak deme cukup peramah... hehehe... n jiran belah kiri kosong tapi selang lagi satu engineer married with english teacher... br dapat baby... comel....

aktiviti kami...petang2 memancing kat tasik balun yg ader ikan aper ntah... n main badmintan dgn racket berharga rm5... hehehe.. carilah kat kedai kalau jumpa kat area key el... ader kerw???? kat slim river ader... n mandi sg lah beb... kater ddk area kg...




tempat mandi yang paling famous... SG BIL.... area slim village... dlm 20 minit daripada umah... sab2 and ahad kene byr... kereta rm1 n motor rm0.50.... jimat.... jimat.... i2lah tempat kami berkelah... n menenangkan fikiran... kami akan masak bihun greng kat rumah n makan kat sg bil.... best gler... kadang2 kami pergi dgn bdk umah.. ataupun wat gathering kelas dekat c2....



kami mempunyai jiran yang prihatin... antara kenangan bersama jiran... bebudak 2b pernah bagi kami ikan patin... deme memancing kat tasik n dapat ikan 2.. bg dekat kami sekor... jiran belah kanan kami sentiasa bertukar2 juadah.... kalau kami masak kueh... keesokan lagi mereka akan pulangkan dengan makanan yang lain... abg belah kiri plak.. kalau dia pergi oversea selaluya adalah buah tgn tok kami... cthnya dia pergi arab saudi tok 3 bln n dia suk kami jenguk2 akak n anak dier... blik 2 dapatlah buah kurma... hehehehe... tau dye balik kg.. kami dapat keropok lekor... huhuhu... bedal jerlah.. rezeki...



i2 ceriter kenangan yang best... sekarang ceriter hantu plak.... jeng... jeng... jeng.... malam 2 umah kami bising macam biasalah... n kami semua tidor.. keesokannya kami nak pergi sg bil.... dari situlah kami mendengar ceriter..... malam td.... rupa.... rupanya... ader bunyi hilaian hantu.... hihihihiih......... kami seram sejuk menengar nya... dme ceriter.... bunyi macam hantu nangis sepanjang malam.... bdk umah belakang juga merangkap bdk poli.... deme berceriter hantu tersebut masuk rumah deme.... hush.... gilerlah... boleh dikirakan satu kg dengar hilaian tersebut.... tp.... yang musykilnya.... tak ader sorang pun antara 10 orang bdk umah kami yang mendengar..... apakah misternya rumah kami....???? ader org jagakah?? ader penunggukah?? atau apa kah??? jgn biarkan diri anda diselubungi misteri.....

i2 ceriter yang ghaib... ini ceriter hantu bertopengkan manusia.... bdk umah kami telah menerima msj2 berunsurkan lucah... sungguh biadap.... bkn sorang tp 3 org... tp siaper dalang disebalik rancangan kurang diajar ini.... kami telah melaporkan kepada pihak berkuasa... utk langkah berjaga-jaga.... beberapa suspek telah di soal siasat... setelah berpa lam kes ini terkubur begitu kerana tidak dapat mengesan pengirim sms tersebut.... n kami masih hidup dlm aman bahagia.... alhamdulillah...



sekarang ceriter paling tragis.... BANJIR DI KG BALUN.... ceriter ini berlaku semasa kami tgah exam... masa 2 hujan tanpa henti dah dekat 2 hari.... setelah study dalam area pkul 1 semua tido... tiba2... bdk umah menerima msej daripada jiran depan mengatakan umah dah masuk air... kami semua bergegas melihat di luar... rupanya air dah mula masuk kawasan halaman... yang kelakarnya.. semua org bgun melihat lepas 2 terus tido.... keesokan pg.. barulah kami memunggah barang naik ke atas... air telah naik sehingga paras betis... dapur umah dah dimasuki air... walau apa pun berlaku kami tetap pergi menduduki xam... dalam keadaan banjir... kami tetap redah untuk membeli makanan... bdk2 kebanyakan pesta air... dengan mandi n bdk2 lelaki tunjuk hebat dgn menunggang motosikal dalam banjir... masuk air dalam enjin baru dme tau... maka kami telah nekad untuk berpindah rumah pada sem depan....

Sem 2





assalamualaikum...............

Citer sem 2 bermula.... berkelanalah kami... setalah 1 sem bersamaan 6 bln km berkenalan... terbukaklah segala sifat original deme semua... ak pun dah pandai ckp utara sket2.. n pandailah makan ikan sungai... maser ak blajar kat teknik kat phg ak dah mula jinak2 mkn ikan sungai... n juga ak dah makan makanan org pantai timur... tgok roomate lah beb... org kelantan...




Yang paling best dke2a ney... kami semua satu kepala... yang penting ikot kepala kita owg jer... tp x derlah aktiviti terlampau.. ahaahah... maser sem 2 ney cter sdey yang ak ingat ialah.... pada mulanya pgi 2 kami dpat mesej drpd bdk lelaki yang bapa kepada bdk kelas km SYAWAN dh meninggal.. Innalillah.... Al Fatihah... Semoga rahmat dicucuri ke atas bapa syawan... tabahkanlah hatimu... bdk lelaki sepakat menghantar syawan ke KLIA... penerbangan terus ker kelantan... kami hanya sempat menghantar takziah melalui sms... kelas pada hari itu diteruskan dengan penuh rasa hiba... kami sudah makin rapat dan perasaan sedih itu kami dapat rasai nya...

pada keesokan harinya... pada waktu kelas pagi jugak kami menerima sms bahawasanya ibu kepada sahabat perempuan kami telah pulang ke rahmatullah.... Al Fatihah... Semoga rahmat dicucuri ke atas bapa syawan... tabahkanlah hatimu... KU NORAINI bersabarlah... kami bdk perempuan sepakat meminta kebenaran pada pensyarah untuk menghantar ku ke perhentian bas tg malim... ku telah membeli tiket ke Ipoh kerna akan pulang bersama saudaranya yang tinggal di Kuala Kangsar... kami tidak dapat melupakan perjalanan kami pada hari itu... kami menyimpan 3 buah motor bdk lelaki... dalam perjalanan box kawan kami tercabut.. kami menyuruh yang lain bergerak dahulu... sepanjang perjalanan ak pegang box 2 sampai ke tanjung malim.. selepas selesai menghantar ku kami kembali ke kelas... hari ini kami juga meneruskan pelajaran dengan perasaan hiba... 2 hari berturut-turut peristiwa sedih berlaku...






seterusnya kai meneruskan perjalanan ceriter dke2a dengan gelak tawa air mata bersama2... pada sem kali ini kami mendapat pengalaman pertama majlis AKJ -anugerah ketua jabatan- majlis dibuat di dewan kuliah utama.. majliis akj ini dibuat berasingan mengikut jabatan... perasaan berdebar2 r bermula semasa rehersal... takut jatuhlah... n macam2 lg perasaan yang ader... gembira berdebar bercampur baur... pada hari i2 kami dapat berkenalan dengan penerima akj yang lain dalam sem yang berbeza... ader yang mendapat setiap sem sampai sem 5... kami semua bercita2 utk mendapatkan akj untuk setiap sem.. itu azam kami... majlis tersebut dipenuhi oleh pelajar sem 1 sebagai pembakar semangatlah... selesai majlis kami beratur tok makanan... food time...


video



itu jerlah ceriter yang tersemat di kotak ingatan ak...jumper lagi sem 3....

Friday, June 20, 2008

v1 222



V1 222.... itulah bilik ak sepanjang 1 sem kat psas... blik km betol2 sebelah dgn blok bdk lelaki... Hushhhh.. bising nyer hanya Tuhan yang tahu... kami sebagai pelajar perempuan menjaga tatsusila sebaiknya... baik ker...???? biar mereka yang mengetahuinya... antara bnda2 pelik yang senang nak kesan bilik ktowg yang mana satu... senang jerk.. dkat tingkap ad bendera malaysia... beli kat kdai rm2 jerk.. patriotisme beb... antara semua blik perempuan blik kita org jer letak bendera... kelaianan 2 lah yang penting... lg pun blik km btol2 bhadapan dgn pejabat warden... so senanglah nak skodeng saper yg balik lambat atau kener tangkap or kene denda sbb dating kat kafe... hahaha... sbut pasal kafe bilik ktowg bley nampak kafe n senang nak usha kafe dah keluar lauk ker x....

tp... yang plg penting blik kt owg gak yg paling bising... KENAPER?! sbb bilik ktowg tumpuan bdk2 kelas km yang satu blok... iaitu blok V1.... pagi petang siang malam ader jer org datang... meriah.. x datang nak bincang wat kejer... wat ketupat... x pun stado.... paling meriah pabila bln ramadhan menjelma.. ak ingat lg kisah member ak ney... dy tidor masa tuh.. km pun pegilah beli barangan bbuka puasa... yang tragisnya km ingat dye dah beli ngan roomate dyer... rupa2nyer.. dy tido... oh luper nama roomate ak K ILA.... di jadikan ceriter k ila temankanlah member ak pergi beli lauk berbuka... ap kan daya lauk dah abis... yg paling menyayat ht... maser time berbuka mengalir mutiara kaca kat pipi dye... sayu nyer.... sabar yer...




citer bln ramadhan byaklah alkisahnyer... ceriter bln ramadhan merangkap sahur berbuka n pergi bazaar ramadhan.. sahur biasanya makan kafe ataupun mkn tgah malam... pergi bazaar ramadhan plg best pun... perjalanan punyalah jauh.. dah ler dr perhentian bas 2 ke bazaar kener merentasi deretan kedai 1 blok pas2 kene naik jejantas sbb kat bwh 2 ader landasan keretapi.. br jumper bazaar tepi upsi 2... semangat kental 2... pernah st kali 2... dalam otw balik 2.. basah kuyup kener hujan... dugaan... semangat berbuka tetap ader.. lepas berbuka km semua berkupul kat pusat islam untuk mengerjakan solat maghrib isyak n terawikh... maser bln ramadhan musim cter fullhouse... blik sembahyang terawikh semua terus lari ker bilik tv... berasak2 lah gak... tp best lah suasana... membangkit semangat... saper x minat cter fullhouse kan... yg penting km ader copy cd cter 2... burn lah.. dr bdk laki.... terbukti bkn bdk perempuan jer suker key...



video


bermula musim rayer mestilah best kan... bilik km jugak yg jd tumpuan jamuan rayer... mcm2 jenis kueh rayer... yg plg best of course dodol... huhuhu... macam2 jens ader... daripada pelbagai pelusuk negeri... multi racial plak 2... start kelas semua promote aju rayer beb... huhu... hjg musim rayer ader lg st kes... member ne bdk kelas lain lah namer INA.. dier sakit perut... ader bdk kelas km bgtau pegilah bilik kt owg... dgr kater k ila pandai ngurut... tgah study ne ak bkak pintu... bilik bersepah sebab mlm td black out... seram... jd kami rapat kan katil.. INA dok ngerang kesakitan... K ILA memulakan proses urut mengurut... tp still sakit.... dah lamer pas2.. ak cdgkan tungku... tp mana nak cr batu panas la ni... idea plg bernas ak bley bg pun guna sterika... pengalaman maser teknik kalu ak senggugut.. tp dlam darjah suhu yang x melampau n pelapik yang diyakinilah... proses tungku pun bermula... okey jgaklah maser 2.. dah x sakit sangat... ak suh member ak belikah sup panas n nasi jer kat kafe... pas dye makan... x lamer pas2 terus muntah... tkg bersih terbaik ak n k ila lah.. dah muntah depan bilik... tp muntah air jer... lepas lega sket... INA balik blik n tunggu parents dy dtg... doktor ckp dy ader apendiks.. tp x perlu bedah...


Dalam musim beraya.. km jugak pergi open house... hhehehe... syok uu... km pergi ke rumah HAZ.... kat rawang....










lepas kejadian 2... xam bermula.. berjuang habis2an... n keputusan asrama keluar... dalam byk2 bdk kelas ktowg... hanya 4 org yang dapat asrama.... kami akan meneruskan kehidupan di luar.. rumah sewa... kami dah dapat rumah... di KG BALUN....... see u soon...





assalamualaikum...


Mer-de-ka... finally abis gak diploma aku selama 3 thn kat pekan koboi tg malim yang memang byk betul kenangan manis... first thing ak nak citer ap ak wat kat sana... honeymoon with electronic engineering.. buat pengetahuan kalian semua masa teknik ak amik civil engineering... ironik kan tukar course... sem 1 duk asrama raser macam kat dalam bilik besi... tp okeylah 1 bilik 2 org... yang lg dramatis altavistanyer... roomate ak also my classmate.... u can imagine what happen to my room along semester... i2 citer nantilah.... kat atas ney gambar poli ak yang bernama POLITEKNIK SULTAN AZLAN SHAH (PSAS).

minggu orientasi mcm biasa jer.. x ader yg menarik sgt... kecuali kene berjogging... keadaan muka bumi psas ney berbukit sket... kelas bermula n sesi perkenalan... 13 perempuan n 30 org lelaki... termasuklah yang rayuan sekali... organisation pun terbina dgn melantik bdk sem 1 plg popular... for sure bdk sem 1 kenal sebab dye yg bc ikrar... hahaha... n penolong gal plg look innocent anith n ak sbgai ceti....

aktiviti kokurikulum merangkap 1 jam mata kredit....POLIBRIGED... N of course ader kawat n aktiviti penyelamat n kebakaran.. namer pun brigade..

n semua berlalu dgn kenangan yg terindah n my first final exam..... ddk asrama x byk ceriter menarik yg bley dkongsi bersama.... gambar belah kanan 2 gambar bdk perempuan kelas ak.. tp dah 1 org x ader ader yang pergi sambung kat spa ... named K noreen...
kter jumper dalm ceriter sem seterusnya....