Sunday, March 14, 2010

a.c.t.i.o.n

action = bertindak

kadang2 sebagai manusia kita x boleh bertindak sebelum berfikir.. tapi itu yg selalu kita buat.. kadang2 juga bila terlalu banyak berfikir pun.. dah terlalu lambat utk bertindak... so ap yg kita perlukan??

to me.. setiap action yg kita nak buat.. perlu bergantung kepada keadaan.. sesetengah perkara kita hanya perlu lakukan sahaja.. i2 dipanggil spontan.. dalam keadaan spontan kita akan dalam keadaan bersahaja.. n x rasa penat pun.. sebab perkara yg di lakukan adalah natural...

but.. somehow we have to think before action... mostly haruslah dengan big deals.. yg akan mempunyai kesan masa panjang.. either pun perkara yg kita lakukan akan bersangkut paut dengan org len.. mostly if nak bergurau dgn org yg sensitif lah kan... yerlah kita bukan ada niat nak menyakiti kan... tp kita harus fikir n ingat mood setiap org adalah berbeza setiap masa n setiap hari... if mmg dah terang2 nampak it's ok.. but if kita x perasan.. first thing to do is.. apologize...

big word.. apologize.. some people we feel easy to say sorry to her/him.. but kalu benda yg berkaitan ngan ke'sensitif'an.. rasa mcm pelik.. sbb we taught benda tu kecik... n no need lah nak terasa ke ape.. but we must remind not all people was same.. correct.. then.. if tetiba ada perkara yg tertiba di perbesarkan.. just positive thinking jerlah.. yg penting kita bkn org itu.. so kita x tahu apa org tu rasa.. so keep up positive aura..

then.. if berada dlm condition yg plg x best.. adalah.. bila dlm keadaan tgh2 antara 2 pihak yg miss communication.. x besh kan.. huish .. rasa weird sgt.. kdg2 nak said something pun x leh sebarang2.. kena pikir dulu sebelum ckp.. huwaa.. rasa x best sgt.. nak jadi diri sendiri pun x bley..

kadang2 ade member ak ckp.. ko jgn pikir sgt cakap org.. jadi jer diri sendiri.. tp ak ada tabiat buruk.. iaitu terlalu byk pikir.. yg pelik nya kalu benda yg perlu di pikirkan ak berfikir.. x per lagi.. ney sometimes ak pikir benda yg x patut.. padahal benda tu bukan lah big deals pun... so apa nak wat?? toing.. toing...

Saturday, March 13, 2010

Remember me

Actually cerita ne br di tygkan semalam.. n ak tahu pasal cerita nie dalam paper.. then ak tertarik nak xplore apa lah sebenarnya cerita ni... then mcm menarik je sinopsis cerita ni... n terpanggil gak nak tgok.. then ada rezeki ak tgok lah.. sape suke cerita yg hard feeling tuh.. ayuhlah menonton.. love story.. lalallaa... huwaaa...



Synopsis:

In the romantic drama Remember Me, Robert Pattinson plays Tyler, a rebellious young man in New York City who has a strained relationship with his father (Pierce Brosnan) ever since tragedy separated their family. Tyler didn't think anyone could possibly understand what he was going through until the day he met Ally (Emilie de Ravin) through an unusual twist of fate. Love was the last thing on his mind, but as her spirit unexpectedly heals and inspires him, he begins to fall for her. Through their love, he begins to find happiness and meaning in his life. Soon, hidden secrets are revealed, tragedy lingers in the air, as the circumstances that brought them together threaten to tear them apart. Set in the summer of 2001, Remember Me is an unforgettable story about the power of love, the strength of family, and the importance of living passionately and treasuring every day of one's life.

Footnote: wa single... saper nak neman wa tgok citer love2 ney..

Sunday, March 07, 2010

Sunday besh

Hari ni punyer cerita... huhuhuh... pepagi lagi ak dah sedar.. sebab dengar rancangan nasi lemak kopi o.. pas2 kami pun plan nak pergi mkn mee jawa dekat tmn dato' harun kat pee jay..



lepas mandi kami pun bertolak.. n perjalanan seterusnya berjalan dgn lancar.. sampai kat sana.. mak n abah jer makan mee jawa.. ak x lah minat sgt.. akhirnya ak mkn nasi putih dgn dgg rendang.. sedap nyer.. angah n k idah mkn nasi lemak...



lepas mkn kami bergerak ke pasar tani mega dekat stadium malawati shah alam... mak aih.. ramai gila org seh... fuhh... tp besh.. mcm2 ader beb.. hahahaaha..



next.. kami nak pergi beli tanah tuk pokok mak kat jln klang lama.. sebelum tuh berenti kat kedai rak kat tepi jln klang lama.. then setersnya balik rumah lepas beli baja n pasu...



balik rumah masak for lunch n tito.. hahahah.. ptg tu proses pindahkan pokok dalam pasu baru... huhuhuhu....

from paris with love



A personal aide to the U.S. Ambassador in France, James Reese (Jonathan Rhys Meyers) has an enviable life in Paris and a beautiful French girlfriend, but his real passion is his side job as a low-level operative for the CIA. All James wants is to become a bona fide agent and see some real action. So when he's offered his first senior-level assignment, he can't believe his good luck - until he meets his new partner, special agent Charlie Wax (John Travolta).

A trigger-happy, wisecracking, loose cannon who's been sent to Paris to stop a terrorist attack, Wax leads James on a white-knuckle shooting spree through the Parisian underworld that has James praying for his desk job. But when James discovers he's a target of the same crime ring they're trying to bust, he realizes there's no turning back...and that Wax himself might be his only hope for making it through the next forty-eight hours alive.

Saturday besh...



Wah.. ak mempunyai hari minggu yg besh.. so ak cerita event on saturday.. but mostly it was family day... pada hari khamis.. akak ak ajak gi launch OIAB.. means office in a box... nak tahu lebih lanjut.. leh tgok kat entry blog dia yg terbaru... kat pyramid concourse... ak tertarik nak ikut sbb launch 2 kat sunway pyramid.. hahaha... n pd ptg jumaat 2 ak dah mulakan permulaan cuti hjg minggu yg besh.. dgn memanjakan tekak ak wif mkn secret recipe... mmg shedap pown.. ak mkn black pepper chicken wif rice n k idah mkn lasagne chicken...







pg sabtu 2.. breakfast yg besh jugak.. nasi lemak sotong cik mah.. besh.. n angah ada course denggi kat hosp selayang.. so ak n k idah jer pergi sunway pyramid.. sampai jer sana.. dapat parking dgn mudah.. haruss lerw.. cos baru pkul 11 am kot masa sampai 2..



then masa sampai kat concourse 2.. dah settle dah launch 2.. so ak just berthn berapa minit jer kat c2.. k idah harus lerw lepak c2 ok.. aku berjalan kat c2.. melepak kat kedai2 c2 .. finally ak sambar dress kat GEB.. promotion march kot..



video

huwawa... lagi yg ak beli.. beli permainan tuk danish n beli tikus plastik.. hahahaa... then kami tgok movie yg mmg sgt besh... cerita from paris with love.. next entry ak cite pasal movie ney ok.. nie action movie ak.. tp cerita ni besh... next.. kt org dah penat nak pikir mkn ap.. finally decide take away pizza hut.. n

next destination balik umah sbb dah ngantuk.. bgun awal pagi kot.. huhuhu... hari sabtu yg menarik... di mana mlm jumaat ak start layan movie korea.. i'm big fan korean movie ok... Footnote: hundreds thanks ti k. haz yg bagi tau pasal ch 303.. korean channel.. puas hati ak dpt tgok cerita korea sepanjang mlm.. hahaha...

Friday, March 05, 2010

Panasssssssssssss....

huwawah... gaya macam nak bergosip kan.. actually nak cerita pasal cuaca sekarang yg panas menyengat n lepas tu diikuti hujan lebat...
cuaca panas... memberikan beberapa implikasi kepada ak... antaranya...

demam
ramai yg demam sekarang.. ak pun dah demam selasa lepas... n beberapa org telah dijangkiti kat tingkat 2 tu...

so sekarang nie perbanyakkanlah minum air masak untuk mengurangkan masalah komplikasi lain seperti sakit tekak..n sekarang nie kita kene beware dengan influenza like illness (ILI) bahaya beb.. ak ada wat google sket tentang masalah penyakit ney...

bacalah kalau rajin n if u care..
Influenza-like illness (ILI), also known as acute respiratory infection (ARI) and flu-like syndrome, is a medical diagnosis of possible influenza or other illness causing a set of common symptoms, with SARI referring to Severe Acute Respiratory Infection.

Symptoms commonly include fever, shivering, chills, malaise, dry cough, loss of appetite, body aches and nausea, typically in connection with a sudden onset of illness[1]. In most cases, the symptoms are caused by cytokines released by immune system activation.[citation needed]

Common causes of ILI include the common cold and influenza, which tends to be more severe than the common cold. Less common causes include side effects of many drugs and manifestations of many other diseases.

pening kepala
huish.. ini adalah antara yg kerap berlaku if waktu rehat ak makan dekat tepi sg.. means ak akan terdedah kepada matahari.. yg kepanasannya...

then.. lepas perut kenyang kepala ak pun pening.. tp xderlah tahap berdenyut2 mcm kene migrain.. more kepada pening2 lalat...

selain daripada memberi kesan kepada manusia... antara kesan2 lain.. yg boleh dilihat di tv sekarang.. banyak hutan terbakar... kebanyakan kes berlaku di pahang.. antara lain adalah ketiadaan air.. so bila hutan dah terbakar.. air plak berkurangan maka makin lamalah masa diambil utk memadamkan kebakaran.. akibat daripada itu.. jerebu pun berlaku.. tp jerebu x adalah tahap kritikal lagi...

setiap perkara yg berlaku haruslah ada hikmahnya... punca kepada kepanasan global ini bermula daripada sikap manusia sendiri... penebangan pokok demi pembangunan juga menyebabkan lapisan ozon di atmosfera menipis.. n suhu kepanasan semakin tinggi...

selain kepanasan yg paling tinggi 41.7 darjah celcius.... hujan lebat pada waktu petang n pada waktu pagi.. paling terbaru hujan lebat sebesar bola golf n menyebabkan banjir...

kita haruslah menjaga dan menyayangi alam sekitar.. setiap perkara yg berlaku.. haruslah mempunyai sebab dan kesan..

Wednesday, March 03, 2010

Don't judge book by it's cover



Mesti dah ramai dengar pepatah ni kan.. tp kita x pernah menjadi kan nya sebagai pepatah yg boleh diikuti.. mungkin kata2 ini boleh juga di tuju untuk diri ini...

ak sering di katakan.. sombong.. sombong kah ak? persoalannya.. ak dah cuba menjadi seramah yg mungkin... tp.. xkanlah ak nak merenyih setiap masa.. kang kata ak ni kuat melayan plak.. so lebih baik berfikiran positif.. betul x... so x baik bad impression kat org lain.. kan.. kan... betul x..

manalahh tau kot2 dier tu jenis pendiam ke.. pemalu ker.. mungkin jugak dier jenis serius dalam membuat kerja.. so kita x boleh sentiasa berfikiran negatif terhadap org lain.. kerana kita bukan diri org tersebut.. n mana tau kot individu tersebut mempunyai masalah ker.. xpun tgah moody ker.. who knows...

dunia ini kan bulat.. mana tau.. org yg dikatakan sombong tu mungkin akan membantu kita suatu hari nanti.. dunia ni kecil jer.. kita sentiasa hidup ngan positif.. supaya suatu hari nanti.. kita akan sentiasa hidup dalam motivasi n sentiasa tersenyum...

semoga sikap maaf n saling menyayangi terus tersemat di dalam hati... peace no war okay... n take care...

lagu seterusnya ditujukan tuk semua org semuga hidup dlama aura positif n sentiasa ikhlas dalam setiap perkara yg di lakukan...

Tuesday, March 02, 2010

New heir.. nope.. new hair...hahaha

Yeah.. finally i got new hair... wonderful day my sis.. cut hair at bianco @ ioi mall new wing... heehhee..

wanna see... nope.. okay i give a hint what my new hair look alike...



terasa ringan jer after cut rambut...

lepas 2 tengok movie yg disarankan oleh K idah... to heavy that story... n boring..

Monday, March 01, 2010

Pilihan di tangan anda



Cewah.. tajuk kan.. mcm berat jer tajuk entry ak malam nie.. tp betullah kan.. hidup ini sentiasa ada pilihan.. samada banyak pilihan ataupun tidak.. kadang2 manusia sendiri menyempitkan fikiran dengan tidak berfikir secara meluas atau pun secara subjektif..

bagi aku hidup ini sentiasa ada pilihan.. samada diri kita berani atau pun tidak menyahut cabaran pilihan yg kita sendiri pilih.. tp terdapat juga sesetengah manusia yg hanya mengikut arus aliran perdana..

manusia juga boleh menjadi tamak kerana banyak pilihan hidup.. takut pun ada jugak.. kadang2 bila perkara tidak menjadi seperti yang dirancang.. menyalahkan individu atau pun sebab tertentu.. sedangkan tidak melihat kesalahan diri.. itulah kehidupan namanya...

ak paling takut memilih pilihan yg salah.. adakah kerana ak tiada keyakinan? ataupun ak terlalu serik dengan kesalahan lalu? sakitkah hati ak.. menangiskah ak? hanya individu yg mengalami lebih tahu.. walaupun org di sekeliling mengamalkan sikap 'berat sama dipikul n ringan sama dijinjing..' tp hanya pdMu ak menyurahkan rasa...

ada org kata.. perjalanan hidup ini berliku.. ak sendiri akui.. walaupun ak pernah mengalami beberapa pengalaman yg most people in the world pernah alami... secara cthnyer.. mengalami rasa kasih sayang, dikhianati, dicintai, gembira, kehilangan n segala rasa.. namun ak makin lama makin tamak.. kerana manusia sering ingin dipuji, makin rasa dimiliki.. sehingga terlupa perasaan berkongsi.. hidup give n take.. tapi bila hati ini pernah dihancuri.. menjadikan rasa was-was itu wujud n ak sentiasa berhati2.. n kadang2 terleka kerana persaan asyik n ingin mencuban memiliki...

itulah kehidupan.. penuh dengan misteri.. benda plh indah dalam kehidupan manusia.. adalah pilihan yg dipilih.. kerana ia sentiasa misteri n kita hanya perlukan usaha tekad n berserah.. apabila kita sentiasa positif.. aura positif akan sentiasa bersama kita...

kita cuba sentiasa berfikiran positif.. namun dah menjadi fitrah kehidupan manusia yg sentiasa berasa curiga n cepat bersangka buruk.. n ia menjadi perencah dalam pilihan kita.. kita sentiasa tiada punya standard dalam menilai manusia lain dalam segala tindak tanduk sama ada dalam tindakan atau perkataan.. kerana perasaan risau itu menjadikan kita lebih peka n perasaan ingin tahu menjadikan kita terus maju ke hadapan sedangkan pernah membuat kesilapan...

kita sentiasa merancang.. namun qada' n qadar yg menentukan segalanya.. itulah suratan kehidupan walaupun ianya satu kebetulan....

peace no war....

footnote: menangiskah ak.. sedangkan...