Saturday, May 30, 2009

Workshop Engineering

Sixth Workshop: PCB

Workshop ney best gak... yelah belajar desigh litar pcb... kali ney pkai software proteus... dlu maser poli ak gune protell n pcb express... wokey gaklah sebab leh wat 3d design... litar yg kiter lukis nanti bbley di lihat dengan menggunakan 3d... before kiter meneruskan project kiter boleh tgok dlu hasil project kiter 2 mcm maner... huhuhuhu...

Hari yg kedua kami belajar nak hasilkan litar yg direka ke papan pcb... melibatkan beberapa proses... tp maser poli 2 dah wat dah... so sajer nak remind balik... lg sekali workshop ney agak bermanfaat utk student thn 1... pas2 kami ronda bilik solder.. bilik drill.. bilik etching n pas2 balik hahaha..

Workshop Engineering

Fifth Workshop: Equipment

Lab kali ney paling seronok sebab wat amali lab kan... learn how to pasang litar in siri n selari... pas2 belaja guner oscilloscope... of courselah agak mudah bg kami yg bdk poli tp satu workshop yg bermanfaat utk pelajar thn 1 yang dr matriks... senang nanti nak wat psm n nak through lab2 seterusnyer...

Workshop Engineering

Fourth : PBL (Problem Based Learning)

Kali ney kt owg diberi beberapa trigger utk diselesaikan... hanya diberi 2 hari untuk membentangkan solution yg terbaik utk trigger tersebut.. kelas plg sempoilah... memang have fun... kami find the problem... pastu cari ideas nak selesaikan... pastu of course fikir cara terbaik utk bertindak... crlah soluton... mcm critical thinking pun ader gak... hanya satu trigger tp pelbagai ideas yg terhasil... fun gler... bertujuan utk mencari cara terbaik utk satu masalah n kalu x dpt gak br jumper lecturer ker kwn ker utk tips bkn solution... br bermakna kalu dpt selesaikan masalah 2... hehehehhe

Tuesday, May 19, 2009

Workshop Egineering

Third Workshop: Soldering

Dah start second week..huhu... Workshop kali ney belaja tentang soldering... ap itu soldering and teknik2 terbaik soldering... pg tue lecture pas2 wat projectlah... yg simple punyerlah... wat project wein bridge... tp ney litar full wave yg rasernyer function as half wave... huhuhu... ader kesilapan teknikal sket... st hr jer bengkel... Pensyarah yg ajar workshop ney memang bestlah.. lg pun dier ex senior engineer kat kilang soldering kat melaka.. memang byk pengalaman... bestlah belajar ngan dier...



gambar litar dah siap jer sempat tangkap.. maser proses soldering x semat tangkap sbb busylah nak cpt siap... huhuhu

Lighting Renovation

Maser weekend ktowg pergilah berjalan... maser muler2 2 ktowg nak pergi mkn jer.. sekali ader lightning yg memang pemandangan indah tepi tasiklah... cantik giler...

















Monday, May 18, 2009

Workshop Engineering

Second Workshop: MATLAB



Dah start lab yg sebenar... matlab antara software yg paling susah.. tp byak yang boleh dipelajari and best lah matlab ney... software ney bley wat mathematical expression, wat calender, lukis bentuk.. even x secanggih autocad.. bley hasilkan bunyi n jugak bley sebagai interface... canggih gak lah matlab.. dier bley gak wat comparison gambar yg mcm cerita csi tu.. sbb di seebalik setiap gambar ader lah nombor2 yg mewakili warna2 yang menghasilkan satu gamabr... raser mcm csi lah maser belaja matlab ney... br ak faham mcm maner cerita numbers tue boleh selesaikan kes2 jenayah hanya dengan menggunakan persamaan matematik.. sebab setiap kehidupan kita n pergerakan kiter bley ditafsir dengan menggunakan number... mcm simple.. tp biler tok nombor2 2 bley jd gilak...



kerana ke-best nyer matlab ney maser ujian matlab sakit gak plerlah... tp yg prnting enjoy... huhuhu....



Workshop Engineering

First workshop: OSHA



Huwaa.. org seronok bercuti panjang... kene pi workshop plak... sedeynyer... tp lpas hari pertama seronok gak plak... First workshop OSHA.. masa taklimat OSHA ney membincangkan tentang beetapa pentingnya keselamatan dan kesihatan dalam industri.. Setiap perkara yang dilakukan mestilah ader protokol keselamatan... teringat maser LI dlu... setia pg ahad akan berkumpul dan baca protokol keselamatan sewaktu bekerja... terdapat jugak video yang berkaitan keselamatan dan kesihatan...



sebenarnya dalam setiap perkara yang dilakukan ader risiko nyer... dan juga mempunyai effect kepada diri kta sendiri biler masa kian berlaku... especially ak dalam bahagian enggineering ney.. sebagai contoh bidang ak sendiri.. telekomunikasi... banyak menghadapi radiasi... especially yg bekerja bahagian antenna microwave and radio frequency... walaupun gelombang2 tersebut x dapat dilihat tp sebenarnya ia mempunyai effect sedikit demi sedikit..



banyak lg perkara lain yang mempunyai effect tp cuma antara sedar atau tidak... ataupun secara langsung atau tidak jer... kiter perlulah sentiasa mempraktikkan keselamatan itu kerna jika bukan kiter sendiri menjaga dan melindungi diri kita dari bahaya.. siapa lg.. org lain?? mereka sekadar hanya boleh mengingati antara satu sama lain...



yg plg penting ptg 2 ader kuiz... hehehe.. yg penting bley tiru.. huhuh....

Friday, May 08, 2009

Blood donation day...



Actually bukan donate yg betol pun.. cumer pg ney angah kejutkan semua org pagi2 tuk ambik darah... hahahha.. mcm gelagat n reaction ader... first patience of course emak... mom's right... deliver baby pown boleh x kan amik darah.. simple lah... tapi muka cuak gak.. hahahha... siap2 kener sarapan telinga kener leter sebab tgn mak sakit.. huhuhu...

second of course lah ak... bkn nak berlagak.. tp maser duk hospital dulu pun selalu kener amik darah... lg pun pengalaman every two sem donate darah kat poli... yg third abah... ak n abah ader satu persamaan ... iaitu susah nak kesan penghulu darah.. wah2 ditukar ke bahasa melayu jadi lebih waja bunyinyer...

n seterusnyer k idah.. hahahahha.. bdn kecil hati pun kecil... siap kener marah lg sebab dier takot nak amik darah... huwawa.. last but not least.. along lah... yg itu pun satu.. boleh gelak lg.. tp dlm hati hanya Tuhan yang tau... huuhuhu... angah jer x amik.. sebab saper nak amik darah tok dier... sekarang ney pun musim banyak penyakit so kenerlah watch out... musim demam kat umah plak..

nasib baik ak dah lepas final... ak kener gak high fever kat hostel... i2 demam plus minus tension 2 project... skang ney ader penyakit baru plak h1ni... or be call swine flu n bahasa melayunya selsema khinzir... so watch out... for me and the others....

Thursday, May 07, 2009

SaVe OuR gAzA






Actually citer ney dah lamer pun... Palestin pun dah bebas drpd America kan... sajer nak kongsi cerita... Melaka ader wat demonstrasi besar2an kat dewan MITC.. n ktowg pun kelas dibatalkan utk samer2 menyertai demonstrasi kemanusiaan ney... memang ramai yg pg.. siap bkak utk 2 hall... n ramai yang hadir.. drpd badan kerajaan n ngo n for sure student cam ktowg gak.. memang bersemangatlah hari tue... yg ak ingat n yg berulang kali dilaungkan... HANCUR!! HANCUR!!.. memang agak dramatis lah.. dengan ader tanda tangan n ader yg bawak patung berbentuk mayat n ader bawak papan tanda yang berbunyi kata2 marah n semangat utk orang palestin.. yg penting petang tue kener pergi lab jugak.. hehehe.. kami siap boikot mkn mcd...







BaJu BeNgKeL...



Nak kongsi plak baju bengkel ktowg... memandangkan ct 2 bln ney ktowg ader semester khas n always kene pkai bj bengkel.. nak tunjuk gak baju kesayangan ktowg 2... huhu....

UtEm



Kater jerk duk utem kan tapi x pernah citer keadaan utem tu mcm mana... huwawa.... Gambar kat atas tue gambar dari pemandangan kat lab... ader pemancar.. tp x function.. kalo function radiation lah akuer... huuhuhhu...



Ini gambar pemandangan fak ak... blues always... tgok bj bengkel gak ar...



Ini gambar fakulti elektrik... gambar fak lainx amik cos dlm pembinaan lg.. hehehe.. skang byk fak yg dah nek... bangunan lain yang ader cam bangunana canselor and bangunan pusat komputer...

Tuesday, May 05, 2009

SuKaReLaWaN



Huwaaaa... kener bgun pg... kener pergi sukan jabatan... tp bukan sbgai perserta tapi pegawai sukan...n of courselah tukang sorak kan... ak bertugas bhgian lontar peluru... huhhuhu... watcha.. candid time... n nice shirt.. thanks to my frenz for great time...



Gambar 4 dpt baju



Semangat nak kerje dah...

sem 3 at utem...



Even dah bis sem br... tp ttp nak citer pasal sem ney... wpun sem ney sem pendek.. semua nak rush jerk.. project pun ader duer.. kelas sem ney terasa kurang org.. maybe sebab ramai yg x der kor... sdey nyer.. rindu kat deme... huhu...

About hostel plak.. sekarang hostel dah 6 org jerk.. terasa sunyi plak.. may be sbb dah biasa ramai kot.. huhu...

Gambar maser dkat lab Mr Ranjit





EaRtH

The nature documentary Earth represents an edited-down version of the 12-hour small-screen miniseries Planet Earth, reslated for cinematic release. The program provides a sweeping, 99-minute tour of our home planet's biosphere -- spanning every level of gaze, from the epic (crystal-clear shots of the Earth hovering in space) to the hyper-specific (a mother polar bear and her cubs waking from a lengthy period of hibernation). The film almost exclusively emphasizes the behavior of the animal populations that inhabit the Earth, yet carefully omits shots that depict the more gory predatory behavior of species, rendering it family-friendly. It also employs a chronological approach -- beginning in January in the Arctic wilderness, and moving progressively through the four seasons and 12 months comprising a single year, until it hits late December -- contrasting various geographic regions of the Earth as shot in various seasons. Above all else, a cautionary message underscores this footage; as in An Inconvenient Truth, the filmmakers continually remind their audience that despite the grandiloquence present onscreen, all may be lost if humankind is not careful.

video