Saturday, January 09, 2010

Masak rebung

Moerning... wah mcm x cayer ak leh bgun awal pas tdo dlm kul 3 semalam..huhuh... bgun2 jer x derlah awal sgt.. dlm kul 9 lah.. hahahah... balik2 maser tu mak br balik dr puchong jaya beli ikan... my fav part siang ikan.. dr dlu lg ak suker siang ikan...

ak pun settle tue.. ak mkn bihun grg...n skang nak masak lunch.. of course makanan fav ak rebung masak lemak daging.. sedapnyer.. bukan sebarang rebung.. bukan rebung yg jual kat pasar tue... rebung yg belum ptg lg... lembut giler rebung tue tp mahal drpada rebung biasa... rebung biasa tue keras.. tp ak suker gak...

nak gi masak... la la lala....

ak sambung balik pas makan... hehe menu tambahan bubur hitam tuk desert n sayur plak kangkung belacan special akuer.. haruslah special sebab ak yg masak... belacan bakul yg sedap tue... ak letak byak sket dr biasa.. n of courselah lebih pekat n sedap... aroma sampai ke depan.. cewah.. yer yer jer puji diri sendiri.. bubur pulut itam tue mak yg masak.. ader citer kelakar pasal pulut hitam tue.. maser masak bubur tue.. sebelah tue kan masak rebung.. pas 2 mak nak masukkan asam keping dalam masak lemak.. termasuk kat bubur itam tue... hahahha.. naseb bek x masam...



GULAI REBUNG & DAGING

Bahan
rebung jeruk [rebung hutan kecil]
daging [hiris nipis]
santan [1/2 biji kelapa]
asam keping
minyak
garam

Bahan Tumis
rempah kari daging
bawang merah ]
bawang putih ] tumbuk
halia ]
kulit kayu manis
daun kunyit

Cara
1. Rebung dipotong pendek dan basuh. Rebuskan sehingga agak lembut. Toskan.
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis sehingga wangi.
3. Masukkan santan, daging dan rebung dan masakkan sehngga daging lembut.
4. Masukkan garam dan asam keping.
5. Perlahan api. Masak sehingga agak pekat dan naik minyak
5. Tutup api dan hidangkan dengan nasi putih.

gitulah citer tok la ney... la la lala.....