Wednesday, June 09, 2010

P.U.L.U.T

Bermula dengan buah mangga yang sangat sedap... thanks kepada family Fadzli.. mangga tu memang manis bangat... ak yg br baik diarrhea pun kamikaze mkn mangga pagi2... wangi dier semerbak... cedappppnyer...

PULUT MANGGA

dah mkn mangga... tekak makin manja... nak makan mangga dengan pulut manis as a dessert yesterday... petang tu pi beli beras pulut... tp the best beras pulut jenama SAKURA... even harga mahal siket.. tp dier mudah lembut... x perlu rendam sepanjang mlm.. hanya memerlukan 3-4 jam...

masak pulut manis senang jer... tanakkan beras pulut mcm nasi... x perlu guna santan hanya menggunakan nasi dan biler dah masak kukus pulut tersebut.. mesti pelik kan.. kater pulut manis tp x tambah gula plak...

amik santan dan panaskan dalam periuk dan campur sedikit gula and masak sehingga mendidih..

cara hidangan... buah mangga di belah.. dan tanpa membuang kulit.. ceduk guna sudu masuk ke dalam mangkuk..di makan bersama pulut dan ditambah santan.... yummy.... even mangga tu x berapa manis pun tetap sedap...



PULUT SERUNDING SAMBAL

then.. biler mangga dah habis.. pulut still ada... tgah pikir lagi.. nak makan dengan ap pulut nie... ting... idea dtg... nak wat sambal serunding...

bahan-bahan.. serai, udang kering, bawang, kelapa, cili kisar... bawang di tumbuk dan di tumis.. letak cili kisar n dah garing tambah udang kering... last sekali gaul dengan kelapa... n buat sambal kering...

cara hidangan.. bentukkan pulut dan makan dengan serunding sambal... huhuhu.. sestengah org suka pulut tu digaulkan dengan serunding sambal tersebut.. ada yg suka letakkan serunding sambal atas pulut... ikut selera...



PULUT PANGGANG

nak lagi besh.. amik daun pisang... bentukkan pulut dan letakkan serunding sambal sebagai inti.. kemudian bungkus.... mcm wat sushi.. hahahah.. dan bakar.. jadilah pulut panggang... hehehe.. tp pastikan pulut tu di kukus kembali.. untuk lebih lembut.. sebab senang nak bentukkan...



KUEH LOPEZ

mak ak punya idea besh laks.. bentukkan pulut.. dan gaul dengan kelapa.. kemudian makan dengan air gula lebih kueh sagu... hehehhe... jadilah kueh lopez... variety of desert full my day...



hurmmmmmmmm... makan benda manis... harap muka pun manis.. hahaha... jgn kene ptg kaki aderlah..