Friday, June 18, 2010

Talam Keladi Berlauk

Menu desert pd hr ini... huhu... minggu lepas pergi sabak bernam... hehhe.. x sempat wat entry sbb dannish masuk hospital.. hr ney turn ak jaga rumah.. Along n mak pergi jenguk danish kat hospital.. mlm br balik.. Abah pergi bank n angah pergi hospital amik hp tertinggal.. ak kat umah... isk.. isk... ditinggalkan....



Talam Berlauk

3 mangkuk tepung beras + 1 mangkuk tepung gandum
7 mangkuk santan (sekotak santan n 1/2 santan perah)

hiasan (lauk)

isi keladi dipotong dadu
udang/daging cincang
daun bawang or daun sup
cili merah
udang kering (ditumbuk)
bawang goreng

cara2

adunana tepung di campur dengan santan.. kemudian masukkan isi keladi.. (nak masuk boleh..x masuk pun boleh) panaskan atas dapur sekadar untuk memekatkan santan. adunana di masukkan ke dalam loyang n dikukus.. tunggu dalam 20 min dan lihat hasilnya. Apabila permukaan dah keras masukkan udang kering yg ditumbuk dan udang basah/daging cincang dan kukus lagi.. kukus dalam 10 min letakkan daun2 dan sili merah n bawang goreng.. hiasan adalah kretiviti masing2...

cara hidangan

tunggu sehingga sejuk n boleh di hidang dengan kuah sambal....



kuah sambal

cili merah dan bwg putih di blander... panaskan di dalam periuk.. masukkan sos.. tunggu sehingga mendidih masukkan gula dan sedikit garam... rasa mengikut citarasa n hidangkan....